Η ανάγκη απομυθοποίησης του τρόπου που η τεχνολογία χρησιμοποιείται στις μέρες μας, οδήγησε στη δημιουργία μιας ομάδας που την αντιλαμβάνεται με τη δική της οπτική. Μέσα από ανοιχτές συζητήσεις διακρίναμε την ανάγκη προβολής και κοινοποίησης των αντιθέσεών μας στο τομέα αυτό. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, αλλά μέσω των επιλογών μας, υπέρμαχοι της αναζήτησης της γνώσης στη κοινωνία της πληροφορίας.
Η χρήση ανοιχτού λογισμικού για την υλοποίηση μέρους των στόχων μας αποτελεί από μόνη της πολιτική στάση και τρόπο αντίληψης του ψηφιακού κόσμου. Η υποστήριξη από την πλευρά μας, του ανοιχτού λογισμικού, στοχεύει στη δυνατότητα αξιοποίησής του από κάθε κομμάτι της κοινωνίας, προσαρμοσμένο στις πραγματικές του ανάγκες, σε αντίθεση με τις εφαρμογές κλειστού κώδικα που είναι καθαρά εμπορικά προϊόντα μεγάλου κόστους που αποτρέπουν το ευρύ κοινό από τη χρήση τους. Η εμπορευματοποίηση του λογισμικού στοχεύει στον έλεγχο και την κατευθυνόμενη χρήση της τεχνολογίας με αμφισβητήσιμα και πολλές φορές ζημιογόνα για εμάς αποτελέσματα. Παρόλο που προωθείται σαν αγαθό που διευκολύνει και απελευθερώνει τον άνθρωπο, στην ουσία αποτελεί μέσο συντήρησης αυτού που την ελέγχει και παράλληλα μέσο χειραγώγησης αυτού που την αποδέχεται και την χρησιμοποιεί.
Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται σήμερα οι τεχνολογίες της επικοινωνίας (διαδίκτυο, media, κλπ) οδηγούν στην αποξένωση και την απομόνωση του ανθρώπου. Η χρήση τους όπως έχει καταντήσει, όχι τυχαία, οδηγεί στον εγκλεισμό του ατόμου στο εγώ του, αποτρέποντάς τον από το μέγιστο αγαθό της κοινωνικοποίησης. Επικοινωνεί, Εργάζεται, Ερωτεύεται, Ζει μέσα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή. Δημιουργός και σκηνοθέτης του θρίλερ δεν είναι άλλος από τον χειραγωγό καπιταλισμό, με θεατές όλους εμάς. Αν για θέματα που έχουν να κάνουν με την κρίση, την ερμηνεία και το σχολιασμό στηριζόμαστε όλο και περισσότερο στους προμηθευτές πληροφοριών, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ν’ απολέσουμε την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε και συνεπώς ολόκληρη η κοινωνία να χάσει την δυνατότητα να σκέφτεται και να κρίνει. Η κοινωνία μας ως κοινότητα επικοινωνούντων ανθρώπων κινδυνεύει να περιέλθει σε παρακμή. Η εναπόθεση της πληροφορίας στα χέρια μας είναι αυτοσκοπός και ο μόνος τρόπος αντίστασης στην αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου.
Καθότι η γνώση δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, στα πλαίσια λειτουργίας της ομάδας επιδιώκουμε την ολόπλευρη ανταλλαγή γνώσεων και μεταξύ μας αλλά και με κάθε ενδιαφερόμενο. Θεωρούμε απαραίτητη τη μετάδοση της γνώσης πιστεύοντας ότι θα συμβάλλει στην επιτυχή εξέλιξη της όλης προσπάθειας. Τρόποι για να υλοποιήσουμε τα παραπάνω αλλά και να ανοιχτούμε στη κοινωνία είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων (workshops, παρεμβάσεις κ.ά.) και η προσφορά βοήθειας σε κάθε ενδιαφερόμενο,στο βαθμό φυσικά που μπορούμε.
Η ομάδα διέπεται από αντιιεραρχικές δομές και λειτουργεί με χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης. Κάθε κομμάτι της μπορεί να δράσει αυτόνομα και πρωτοβουλιακά σεβόμενος όμως τους υπολοίπους. Σαφώς και σκοπός μας δεν είναι η αποκομιδή κερδών από την όλη δράση μας και είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους χορηγίες. Εντούτοις, η επιβίωση και η εξέλιξή της θα στηριχτεί στα μέλη της καθώς και σε προσφορές (donations).
Μέσα από τις επιθυμίες μας θεωρούμε επιβεβλημένη την αλλαγή του τωρινού τεχνολογικού κατεστημένου. Δρούμε ομαδικά, αυτοοργανωμένα και ενάντια στην οριοθέτηση του τρόπου ζωής από την τεχνολογία.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΟΧΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ